Det egentliga hotet mot demokratin är politikerna

De kriminella är hotet mot demokratin skriver Adam Cwejman i en ledare i GP. Infiltrerar myndigheter och hotar tjänstemän. De skapar korruption och utnyttjar välfärdssystemet för att begå brott. Det är korrekt att de kriminella nätverken och gängen hotar offentliga tjänstemän och skaffar sig jobb i myndigheter samt blir medlemmar i politiska partier. De använder också välfärdssystemen för att begå brott och tjänar nånstans mellan 11 och 27 miljarder på det varje år (exklusive vinsterna från privata skolor).

Privatisering och avreglering

Men de som är ansvariga för denna utveckling är politikerna. De har beslutat att privatisera stora delar av den offentliga sektorn och införa upphandlingssystem inom de flera andra vilket innebär att den som är billigast alltid får jobben. Det har möjliggjort för kriminella att äga skolor och ta ut vinster av de offentliga medel som förskolorna och skolorna får.

Det har möjliggjort för kriminella att lägga anbud på vård och omsorg för att göra vinst. Billigast får jobben vilket ger incitament till svartjobb, skattefiffel och bedrägerier. De använder assistanssystemet med privata vårdgivare till att berika sig. Genom privatisering har politikerna också öppnat upp för mutor och korruption i samband med upphandlingar och anbud. De har också skapat möjligheter för hot och utpressning för att privata företag ska få beställningar och för att deras anbud ska antas. Detta ökar möjligheterna för de kriminella att agera.

Det är politikerna som gett de kriminella alla dessa möjligheter. Möjligheterna till hot, fiffel, mutor, utpressning, bidragsfusk, svartjobb med mera. Politikerna är utan tvekan de ansvariga för korruptionen och välfärdsbrottsligheten.

Repressiv lagstiftning

För att försöka lösa problemen inför politikerna nya kontrollåtgärder, hårdare lagar, skärpt kontroll med mera. De flesta av dessa nya regler och lagar inskränker också demokratin. Samma politiker som skapat välfärdsbrottsligheten använder den brottslighet de skapat för att inskränka demokratin. Det låter nästan som en konspiration men det är det förstås inte. De tror så blint på marknadslösningar och privat ägande att de med flit blundar för konsekvenserna. Det är möjligheten dumhet eller ideologisk fördumning. Nån konspiration är det inte.

Samma politiker vägrar också inse att den narkotikapolitik de för är enormt kontraproduktiv. En narkotikapolitik som gynnar de kriminella och ger upphov till en massa våld. Våldet som denna misslyckade narkotikapolitik skapar våldskapital hos gängen som de sen kan använda för att hota och utpressa myndigheter. Sen använder samma politiker den misslyckade narkotikapolitiken de står bakom och våldet den medför för att införa meningslösa och repressiva lagar som inte fungerar för att bekämpa brottsligheten utan bara inskränker demokratin.

Samma politiker som är ansvariga för välfärdsbrottsligheten och den misslyckade är också de politiker som totalt överreagerar inför brottsligheten. Med hänvisning till det våld som välfärdsbrottslighet och annan brottslighet medför inför de nya repressiva lagar på löpande band. Repressiva lagar som steg för steg inskränker demokratin.

Först ska lagarna bara användas mot kriminella men de skrivs så att de kan användas mot alla. Det dröjer inte länge förrän de kommer att användas mot vänstern, mot muslimer, mot arbetare som kämpar för bättre arbetsvillkor och medborgare som kämpar för solidaritet med andra och mot nedskärningar. Steg för steg nöter de odemokratiska lagarna som politikerna skapar ner demokratin.

Nedskärningar

För säkerhets skull avskaffar politikerna också alla bidrag till föreningar, tidningar och tidskrifter som kan fungera som ett motstånd mot det demokratiska förfallet. De avskaffar eller minskar också möjligheterna till vidareutbildning och studier som vuxen genom att avskaffa eller minska bidragen till studieförbund och folkhögskolor. Också sådan utbildningar stärker demokratin. Men det gillar inte politikerna. och genom sina beslut förstärker de utvecklingen mot en minskad demokrati.

Det egentliga hotet mot demokratin

Alla borgerliga och socialdemokratiska politiker är det verkliga hotet mot demokratin. Det är de som skapat möjligheterna för det kriminella gängen och nätverken genom sin politik. Och deras medlöpare i media. Som frammanar stöd för den politiken och överdriver brottsligheten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!