Att Sverige tappat greppet om våldsutvecklingen är dumheter

Klas Friberg som vanligtvis är en förnuftig man påstår tillsammans med någon som heter Bettan Byvald att Sverige tappat greppet om våldsutvecklingen. Det är trams och dumheter. Våldet i Sverige har minskat kraftigt sen 1990-talet och minskar än. Det är lägre än på 1970-talet, 1980-talet och 1990-talet och bland de lägsta i hela världen. Denna utveckling gäller också det dödliga våldet.

Om Sverige har tappat greppet handlar det i så fall möjligen om att vi inte styr över minskningen utan den går fortare än planerat.  Denna utveckling har inget med gängbrottslighet, mängden fängelsestraff eller hårdare tag att göra. Den började på 1990-talet och den viktigaste orsaken är den minskade konsumtionen av alkohol. En annan orsak är mycket bättre mediciner mot psykiska sjukdomar.

När det gäller det dödliga våldet har det dock ökat under de senaste 10 åren men det är ändå inte lika högt som under 1970-, 1980- och 1990-talen. Denna ökning beror helt och hållet på gängrelaterat skjutvapenvåld. Men sen oktober 2023 har även detta minskat rejält. Och Sverige har fortfarande en av världens lägsta nivåer vad det gäller dödligt våld. Sverige är som helhet ett mycket fredligt land med mycket lite våld.

Dödligt våld

Det är uppenbart att Bettan Byvald och Klas Friberg är ute och cyklar när det gäller våldsutvecklingen. Det finns ingenting som tyder på att Sverige på något sätt skulle ha en okontrollerbar utveckling vad det gäller våld. De förslag de kommer med är det dock egentligen inget större fel med. Samtidigt är förslagen väldigt passiva. Det behövs inga utredningar för att veta vad som som behöver göras. Det vet vi redan.

Bekämpa gängen:
Läs mer:

2 svar på “Att Sverige tappat greppet om våldsutvecklingen är dumheter”

  1. Problemet med diskussioner av detta slag är att de grundar sig på statistik där storheten och makromåttet ”dödligt våld” består av komponenter som inte är korrelerade. Det går inte att hymla med att det trendbrott som inträffar omkring 2015 är relaterat till det vi lite slarvigt benämner ”gängkriminalitet” och skjutvapen. Detta är ”dödligt våld” där det finns ett mycket tydligt uppsåt medan andra kategorier av ”dödligt våld” till en stor del handlar om olyckliga omständigheter vilka inte sällan är relaterade till de faktorer du nämner, alkohol och psykisk sjukdom.

    ”Dödlig våld” med utstuderat uppsåt utanför ”gängkriminaliteten” förekommer men min bild säger mig att det handlar om relativt få fall.

    Utan den tragiska utveckling med ”gängvåldet” hade sannolikt vi idag haft en frekvens som varit lägre än på 60-70 år. Även om det förstås kan tyckas överdrivet om ”tappade grepp” är ”gängkriminaliteten” ett substantiellt problem även utifrån en mer övergripande kontext där det ”motmedel” som införs i eskalerande takt påverkar samhället som helhet.

Kommentarer är stängda.