Putin, Sovjetunionens kollaps och det ryska imperiet

Den forne KGB-agenten Vladimir Putin fick själv på plats uppleva ”kommunismens” fall, och Sovjetunionens kollaps. En megahändelse han som vanligt bittert anklagade väst för att ha haft ett ryskfientligt finger med i spelet.

Det förra (Murens fall 1989 och vidare) var han och hans allierade inom säkerhetspolisen delaktiga i. Det senare (Sovets fall 1991) såg de med Putins ord som ”århundradets största geopolitiska katastrof”.

Alltså det tsarist-stalinistiska storryska imperiets totala sammanbrott.

Imperiet måste återuppbyggas, menar de. Och Putins KGB-män stärktes i denna sin uppfattning att detta var en katastrof de vägrar godkänna av följande händelser:

Ryssimperiet åter?
  1. Sovjetunionens plötsliga upplösning i 15 självständiga republiker.
  2. 90-talets politiska, ekonomiska och sociala kaos i Ryssland.
  3. Västmakternas ”övertagande” av det ”det nära utlandet” som Sovjet som mäktig stormakt hade dominerat (alltså Östeuropa som förvandlades från rysk ”säkerhets- och buffertzon”, till delar av västliga EU & NATO).
  4. Att många ryssar hamnade utanför Ryssland, och plötsligt blev minoriteter i nya länder, vilka de tidigare hade dominerat. Speciellt i den näst största ex-sovjetrepubliken Kazakstan. Men även i de tre baltiska Östersjö-länderna. Putin såg och ser sig som dessa ryska minoriteters, och det ryska språkets, beskyddare. Han kan utnyttja det faktum att många nya ”utlandsryssar”, som tidigare tillhörde det dominerande (ryska) sovjetfolket, nu känner sig marginaliserade som ryska minoriteter utanför Rysslands gränser.
Återsamla sovjetrepubliker

Med Putin vid makten år 2000 tills idag växte en statskapitalistisk diktatur fram i Ryssland. Via olika samarbetsorganisationer försöker Putinregimen ”återsamla” de gamla ”förlorade” sovjetrepublikerna. Eller allmänt ingripa i deras interna politik i eget ryssnationellt maktsyfte.

Och som en del av planen att återupprätta det ryska sovjetisk-tsaristiska imperiet (om de kan…). Från Östersjön till Stilla havet, från Norra ishavet till Svarta havet. Vilket Ukrainakriget är en avgörande del av. Men även andra politiska manipulationer i det forna sovjetterritoriet som att man…

Ukrainakriget bara början?
  1. I Moldavien stöder Putinregimen en rysk utbrytarrepublik ­– Transnistrien.
  2.  I Georgien stödde de militärt minoriteternas utbrytarrepubliker Sydossetien och Abchazien år 2008. Sydossetien planerar en folkomröstning om anslutning till Ryssland. Så nästa kris kan bli mellan Ryssland och Georgien.
  3. I Tadzjikistan stödde de i inbördeskriget 1992-1997 regeringssidan mot islamistiska och liberala oppositionsgrupper.
  4. I de två Tjetjenienkrigen mellan 1994 och 2009 ”tvingades” Ryssland slå ner islamistiska uppror i denna delrepublik inom Ryssland.
  5. Ryssland erövrade Krimhalvön 2014, som tidigare hört till Ryssland, En dryg majoritet på halvön är ryssar, en fjärdedel ukrainare, 12 procent krimtatarer. Ryssland fick så kontroll över flottbasen i Sevastopol vid Svarta havet.
  6. Samtidigt 2014 tog ryskspråkiga etniska ryssar militär kontroll över Donbas (”folkrepublikerna” Donetsk och Lugansk) i missnöje med vad de sade var diskriminering av etniska ryssar och rysktalande i denna gränsregion i sydöstra Ukraina. Ryssland stödjer deras ”självständighet”. Konflikten pågår än idag.
  7. 2021 utbröt ett folkligt uppror ut i Kazakstan. På regeringens begäran ingrep ryska trupper, som dröjer sig kvar…Många ryssar bor i norra Kazakstan.
  8. Ryssland stödjer diktatorn Lukasjenko i Vitryssland (Belarus) efter flera år av folkliga protester. Vitryssland är i praktiken så gott som en del av Ryssland.
  9. Ryssland står närmast på Armeniens sida i konflikten med ”turkiska” Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach.
  10. Ukrainakriget. Ryssland anfaller Ukraina 2022.
  11. Ryssland föreslår nu Kina och Indien en ”tydligare, rättvis, demokratisk, multipolär, ny världsordning” – mot USAs globala dominans. Där ingår troligen ett nytt ryskt imperium som en av de globala stormaktspolerna.
”Kommunisterna förstörde Sovjet”

Putin beskyller ytterst de ryska kommunisterna för att tsarriket & Sovjetväldet – Imperiet – föll samman. Dels för att de införde ett odugligt politiskt system (”realsocialismen”), som försvagade det ryska imperiet.

Dels genom Lenins och vänstern/socialismens princip om nationellt självbestämmande. På den grunden upprättades sovjetrepubliker som en slags ”federerade” nationalstater med formell rätt till att lämna Sovjet. Där såddes fröet till imperiets uppsplittring.

Vissa av de nya sovjetländerna hade inte existerat tidigare. För många – som i ryska Centralasien – var nation och nationellt självbestämmande nya begrepp. Liksom nationalismens grundtanke att varje nation, varje folk, har rätt till självstyre (med egna stater eller med minoritets-territorier). Nationella stater byggda på ett dominerande folk.

Stalin förde enligt Putin en bättre ”imperie-centraliserande” politik, med kamp mot separatistiska ”borgerliga nationalister”. Men eftersom Stalin (och hans efterträdare) inte tog bort den formella rätten till utträde ur Sovjetunionen, kunde nationalister vid Sovjets upplösning 1991 passa på att förklara sig självständiga från Moskva.

Att alla de 15 sovjet-republikerna (inklusive Ryssland) snabbt gjorde detta nationella val istället för att återupprätta & bygga vidare på ett ”avkommunistiserat” Sovjet – det visar hur svagt stödet för imperiet var i Rysslands ”kringrandstater”. Däremot fortsatte det viktiga ekonomiska utbytet mellan Ryssland och de andra postsovjetiska länderna.

Det tsarrysk-sovjetiska imperiet var, och är som framtidstanke just rysk. Storrysk överhöghet och dominans över de andra mycket mindre länderna.

Med en kärna av slavisk-ortodoxa länder – Ryssland, Vitryssland-Belarus (som Ryssland redan återkontrollerar) och viktiga spannmålsnationen Ukraina (Europas ytmässigt största land efter Ryssland). Ukraina är kronjuvelen i de ryska imperieplanerna – därav försöket att erövra ”broderlandet”.

Ukraina – imperiets kronjuvel

Imperietankarna fortsätter att bygga på politiska, ekonomiska, militära och inte minst ideologiska & kulturella grunder.

Som (1) pan-slavistisk nationalism, som sedan 1800-talet vill ena de slaviska folken. Ett mindre försök till (syd)slavisk enhet gjordes med upprättandet av Jugoslavien (Syd-slavien) efter första världskriget. Alla vet hur det gick…

Vidare (2) andlighet via ortodox östkristendom – 70 procent i Ryssland, 60 procent i Vitryssland/Belarus, 58 procent i Ukraina. Putin och hans maktgäng av tidigare (religionsförföljande) säkerhetsagenter har nu döpt sig.

De stödjer numera den ryska ortodoxa kyrkan, och engagerat sig även privat i den. Inte minst Putin själv, som döptes redan som barn. Moskva anses inom ortodoxin vara ”det tredje Rom”. Tvåan var bysantinska rikets Konstantinopel tills det erövrades av osmanska muslimer 1453, och blev Istanbul).

Tsarriket och Tredje Rom

Ett gradvis kulturellt återupprättade av (3) tsarriket och de stora tsarer som erövrade främmande länder asiatiska länder, och byggde det koloniala maktpolitiska ryska imperiet. Västs kolonier ”ultramar” – bortom saltvattnet – var mer ekonomiskt exploaterande i syftet.

Putin återupprättar och kontaktar den gamla antikommunistiska diasporan (utlandsboende ättlingar till de imperietrogna tsar-monarkister som flydde från den ryska revolutionen). Vidare återanvänder Putin gamla tsarsymboler.

En viss rehabilitering av (4) stalinismen, Stalin och andra starka ledare, som med hårda metoder bevarade Ryssland starkt. Stalin själv framhöll Ivan den Förskräcklige. De motarbetar forskning om Stalinterrorns offer.

Så rättfärdigar Putin sin närmast totalitära ”enmansstarka” diktatur, och bygger en falsk bild av rysk historia där allt ingår i en enhet. Samma gör Kina med statlig superkapitalism och hyllandet av den helt ideologiskt motsatta Mao-eran.

Den stolta bilden av det heliga Ryssland som med enorma offer i döda (sant, närmare 30 miljoner) räddade och frälste Europa och världen från nazismen i (5) ”Det stora fosterländska kriget” (andra världskriget med Stalin som ledare).

Därför ljuger Putin om behovet av ”avnazifiering” i Ukraina, för det väcker de ryska instinkterna att återigen besegra nazismen. Trots att Ukraina med 72 procent av rösterna hade valt en judisk president. Och att högerextrema grupper finns i såväl Ryssland som Ukraina (svenska extremhögergrupper har valt olika sidor i konflikten Ryssland-Ukraina).

Euro-asianismen

En vidare ideologisk överbyggnad på den materiella basen (för att prata marxistiska) är (6) neo-euroasianismen som en stor egen kultur mellan Europa och Asien, född i antikommunistiska emigrantkretsar, påverkad av europeiska ryssar och mongolisk-tatarisk-bysantinska asiater.

Den ryska civilisationen är en speciell särväg, som uttrycks i ett imperium. Euroasianismen är högernationalism, auktoritär imperialism, samt ”en ideologi för regional ekonomisk integration” (enligt Rysslands-kännaren Nadezhda Arbatova).

Hon lyfter fram en Putin-artikel från 2011: ”A New Integration Project for Eurasia – The Future in the Making”, där han säger sig vilja bygga ”en kraftfull överstatlig förening som kan bli en av polerna i den moderna världen och fungera som en effektiv bro mellan Europa och den dynamiska Asien-Stillahavs-regionen”. Det tolkades som imperieplaner.

Kanske viktigast – avvisandet av det liberala, demokratiska, hbtq-fixerade, mångkulturella, atlanticistiska, dekadenta, feministiska (semitiska?) Västerlandet. Ryssland behöver, menar Putinpartiet ”Enade Ryssland”, (7) en stark ledare, ett heligt uppdrag i världen, en egen väg, en civiliserande mission, ett folk att leda.

Folk och Ledare…

Det är alltså uppenbart att Putins Ryssland i praktiken närmat sig (8) fascismen. Därför har också dagens Ryssland ett starkt stöd bland Europas högerextrema, demokrati-kritiska, och grovt konservativa nationalister.

Före Ukrainakriget åkte de gärna till Moskva och poserade tillsammans med Putin (avslöjande sina gömda fascism-tendenser).

Det finns flera ryska högernationalistiska och/eller fascistiska grupper i dagens Ryssland. Putin själv lyfter fram den ryske fascisten Ivan Iljin, som förespråkar politisk totalitarism. Hans idéer ”har återupplivats och hyllats av Vladimir Putin” (se historieprofessorn Timothy Snyder i ”The New York Review” 2018).

Ivan Iljin förvisades från Sovjet 1922, gratulerade Hitler till hans maktöverträdande 1933, arbetade på Goebbels propaganda-ministerium (!). Dog 1954. Hans samlade verk har efter kommunismens fall givits ut i 40 volymer. ”Putin har vid ett flertal tillfällen citerat Iljin som en inspirationskälla” Källa Wikipedia och annat på nätet.

Demokratins globala kris

Uppenbart är ”putinismen” en del av en global trend de senaste 15 åren då så kallad (9) liberal demokratis försvagning till fördel för populism, odemokratiska frihetsinskränkningar, auktoritär högernationalism, militärstyre, ”statism”, religions-strider, statskapitalism, urartade vänsterregimer, etniska konflikter, rasism, antisemitism, islamofobi, hypermanlighet och antifeminism, konspirationsteorier, hindu-nationalism, trumpism, putinism.

Det växande stödet för högerpopulistiska partier som svenska Sverigedemokraterna oroar mig mest för deras relativt stora stöd i Europa. Liksom den ointresserade ljumheten bland många svenskar inför hotet mot demokratin.

Ett nytt odemokratisk östblock med Ryssland och Kina står emot den globala västliga demokratin. Trots demokratins död i Ryssland har Europas högerpopulister rest till Ryssland och hyllat Putinregimen. Fram till Ukrainakriget i alla fall. Avslöjande och oroande!

Och nu visar Putins och Rysslands brutala krig mot det ukrainska folket vad som (anser jag) är Putin-diktaturens rätta ansikte: Aggressiv national-imperialistisk fascism. En mini-Hitler i Europa!

Hans Norebrink, vänstersocialistisk arbetare

Källa om den globala demokratins försvagning är en rapport från det US-amerikanska forskningsinstitutet ”Freedom House”.

Se även på denna sajt: ”Sovjetunionens skendöd”, ”Putins krets”, ”Oligarkerna” (Claes Ericson).

Läs mer:

Se också texter på Marxistarkivet.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.