Dödsskjutningar under år 2022

Det har varit ovanlig många dödskjutningar under första halvan av 2022 jämfört med motsvarande halvår tidigare år. Totalt har det skett 43 stycken skjutvapenmord under årets första sju månader. Ytterligare ett mord i Malmö kan vara ett skjutvapenmord men det har ännu inte bekräftats. Av de 42 morden är 5 inte gängrelaterade så antalet gängrelaterade mord är 37. Nästan hälften av dem har skett i Stockholmsområdet där bara cirka 23 % av Sveriges befolkning. Skjutningar är sedan ett par år tillbaka i huvudsak en stockholmsföreteelse.

Antal skjutningar
Polisregion Syd, 11

I polisregion Syd bor cirka 19% av Sveriges befolkning. Cirka 30% av de gängrelaterade skjutvapenmorden inträffade där vilket gör att det är den värsta drabbade polisregionen när det skjutvapenvåld med undantag av Stockholm. Tidigare har det främst varit Malmö som haft många skjutvapenmord men hittills i år har även mindre städer, framförallt Kalmar, varit hårt drabbat. Trendmässigt har det också minskat i Malmö under de senaste åren.

Polisregion Väst, 4

I polisregion Väst som omfattar Bohuslän, Dalsland, Västergötland (Västra Götalandsregionen) och Halland bor cirka 20% av Sveriges befolkning. Men bara 11% av de gängrelaterade skjutvapenmorden inträffade i polisregionen. Dessutom har polisen löst en majoritet av morden.

Polisregion Öst, 2

Under förra året skakades Linköping och Norrköping av en mordvåg som delvis spillde in på år 2022 och i Eskiltuna har det uppstått en våldsam konflikt mellan två kriminella nätverk.

Polisregion Stockholm, 19

23% av den svenska befolkningen bor i Stockholms län. Men hela 51% av dödskjutningarna under de sju första månaderna har skett i polisregion Stockholm som omfattar Stockholms län. Centrum för konflikterna är ett kriminellt nätverk i Farsta/Fagersjö som splittrats.

Jag kontaktades av en förälder i Farsta långt innan det utbröt våldsamma konflikter. Hon hade försökt komma i kontakt med polisen som helt nonchalerade henne och de varningar hon framförde. Uppenbarligen tog polisen inte situationen på allvar och det har nu lett till att konflikten, eller snarare konflikterna, kring det så kallade Fagersjönätverket utvecklats till den våldsammast och blodigaste i Stockholm.

Samtidigt som våldet ökat kraftigt i södra Stockholm har det minskat norra Stockholm där Järvafältet med stadsdelar som Rinkeby, Tensta och Husby tidigare var centrum för våldet i Stockholms gängmiljöer.

Våldet i Stockholm har faktiskt ökat istället för minskat i samband med att ovanligt många ledande kriminella dömts till fängelse. Bara en minoritet av morden har polisen lyckats lösa.

Polisregion Bergslagen, 4

Örebro har varit hårt drabbat av gängrelaterat våld under lång tid. I övrigt är det ovanligt med gängskjutningar i polisregionen.

Polisregion Mitt, 1
  • Söderhamn, 1 (inte gängrelaterat, men känd kriminell)

Periodvis har Gävle, Uppsala och Västerås varit hårt drabbade av gängrelaterat våld under tidigare år.

Polisregion Nord, 1
  • Storuman (Tärnaby), 1 (inte gängrelaterat)

Andra källor: Polisen, Aftonbladet

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!