Jacob Lundbergs okunskap om brott och den svarta svanen

Jacob Lundberg har skrivit en artikel i Flamman om gängkriminalitetens sammanvävning med näringslivet. Det är en förvirrad artikel som främst avslöjar Jacob Lundbergs okunskap om brott. Den börjar med ett påstående om att polisen innan midsommar slog till mot en gängledares närmaste män när de slog till mot ett antal bärföretag. Påståendet är inte sant.

Polisen slog till visserligen till mot ett antal bärföretag. Några av dem ägs av släktingar till den aktuelle gängledaren Ismail Abdo, men de företag där en mängd brott uppdagades har ingen annan koppling till gängledaren eller dennes familj mer än att de kan ha köpt bär från släktens företag. Det hela bevisar ingenting av det Lundberg hävdar att det bevisar. Och inget av företagen ägs av Ismail Abdos närmaste män.

Bärföretagen

Troligen har flera av företagen dock använts för penningtvätt av pengar från illegal verksamhet. Då mer specifikt från Ismail Abdo som kallas Jordgubben i media då han som yngre arbetade som jordgubbsförsäljare i familjens företag. Men ingen sådan penningtvätt avslöjades i razzian.

Det finns i stort sett ingen risk att de jordgubbar som någon åt under midsommar bidrog med pengar till just Ismail Abdos kriminella verksamhet. Däremot finns det stor risk att många av de som sålde jordgubbar gjorde det mot svart betalning och i brott mot en mängd regler på arbetsmarknaden.

Advokaterna

Sen går Lundberg över till den danska TV-serien Den svarta svanen. En så erbarmligt tråkigt TV-serie att jag inte klarar av att se mer än en liten kort stund i taget på den. Inget i den är nytt för personer som är det minsta insatta i hur brottslighet fungerar eller hur svenska advokater hjälper skattesmitare och fifflare.

Ingenting av det som framkommer i Den svarta svanen är eller har varit okänt. Varken i Sverige eller Danmark. Den som tror det har ingen koll på brottsligheten.

Det finns i Sverige massvis med exempel på hur advokater hjälper kriminella. Utan att begå brott i de flesta fall. Kändisadvokater såväl som mer okända advokater.

Byggbranschen

Byggbranschen kopplingar till gängbrottslighet är också välkänd. Många medlemmar i kriminella mc-gäng har mindre byggföretag och det finns omfattande svartarbete, byggfiffel och olagligheter. Det har resulterat i arbetsolyckor och våldsbrott. Det finns dessutom en ren byggmaffia med koppling till ryska maffian.

Sammanfattning

Gängens inflytande på byggen är väl beskrivna och belagda i mängder med fall. Även bärbranschens kopplingar till brottslighet och fiffel är välkänt. Vilket gör det extra roligt att stadion i Solna från den 12 juli heter Jordgubbens arena. Fast på engelska för att Petter Stordalens företag heter Strawberry. För att stordlaen i likhet med Jordgubben arbetat som bärförsäljare i sin ungdom.

Det blir därmed pricken över i:et att arenan därmed också bär namnet på en av Sveriges mest kända kriminella. En illustration av det lagliga näringslivets koppling till gängbrottsligheten. En symbolik som Lundberg uppenbarligen missat.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.