Brottslighet är ett väsentligt problem – ETC Göteborg vill inte skriva om det

I torsdags mördades en lärare utanför skolan där han arbetade. Läraren som hette Alan Amin var också en välkänd fotbollstränare i klubben Sveakurd FC och hade ett stort socialt engagemang. Han hade ingenting med kriminalitet, brottslighet och gangstergäng att göra och var mycket omtyckt.

Mordet skedde på ett sådant sätt att det med stor säkerhet var män med koppling till kriminella gäng som utförde det. Varför han mördades är däremot oklart men två teorier cirkulerar. Han var tillsammans med/flörtade med fel kvinna alternativt hade blivit vittne till eller fått kunskap om något grovt våldsbrott.

ETC Göteborg har inte skrivit en rad om denna uppskakande händelse som har stor betydelse för de som bor i nordöstra Göteborg, Angered. Anledningen är att de inte vill skriva om brott och som jag förstår det också har beslutat att inte göra det. Varför begriper jag inte riktigt.

Brott kan användas för att illustrera social ojämlikhet och myndigheters ointresse av fattiga, invandrare och arbetarklass. Brottslighet kan användas för att argumentera för sociala insatser, lägre arbetslöshet, mer bostadsbyggande, utjämning av ekonomiska klyftor med mera. Det är också ett sätt att vrida en fråga ur högerextremisternas händer. Så länge de dominerar debatten om brottsligheten blir svaren därefter. Men gör vi brottsligheten till en fråga som även är en vänsterfråga så gör vi det inte så enkelt för högerextremisterna. Vi lämnar inte längre walk-over.

Att skriva om den grova gängbrottsligheten innebär också att en tidning eller skribent visar att den är intresserad av arbetarklassens problem, fattigas problem. Att vägra skriva om det som ETC gör är att nonchalera arbetarklassen och arbetarklassens problem. Det är att säga till fattiga att era problem inte är viktiga. På det sättet gör sig ETC Göteborg till en tidning som inte är intressant för arbetare och fattiga. Det blir en tidning för den redan ”upplysta” medelklassen och de problem som denna har. Problemen och problemformuleringarna blir medelklassens.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Brottslighet är ett väsentligt problem – ETC Göteborg vill inte skriva om det”

 1. Hej Anders!

  Vi känner ju varandra och du får gärna vända dig till mig om du vill diskutera vårt innehåll.
  För det första får du läsa om tidningen – vi hade med så mycket vi hann i fredags så att vi ”inte skrivit en rad” är direkt felaktigt.
  Därtill vet jag att du tidigare kommenterat vår krimbevakning, om än inte direkt till oss, men när vi var veckomagasin hade vi flera dagars pressläggning och det gjorde krimbevakning problematiskt. Det innebär inte att vi ”nonchalerar arbetarklassen”. Det är heller inte så att vi aldrig skriver om brottslighet.

  Jag sitter med ganska mycket inför morgondagens tidning men rings gärna om det hinns.
  Vi kommer f ö inte att skriva spekulationer om varför detta har hänt, men du är välkommen att läsa morgondagens tidning om du vill läsa mer om Lövgärdet.

  Med vänlig hälsning
  Hanna Strömbom

  1. Det är mycket mer intressant att debattera det offentligt. Dessutom ger det reklam för tidningen. Vilket ju vi alla tycker är bra.

   Ingen vid sidan av tidningen har gjort så mycket reklam för ETC Göteborg som jag har gjort. Är jag en uttalad förespråkare för en produkt anser jag at det också är rimligt att jag offentligt kritiserar rapporteringen i den. Det har jag gjord i framförallt två frågor. Brottsligheten och inställningen till hamnarbetarna. I övrigt har jag inga problem med tidningen. Jag hade tänkt komma på debatten ni ordnade när dagstidningen startade för att diskutera det hela personligen, men fick influensa och kunde inte komma.

   http://blog.zaramis.se/2017/01/30/etc-vill-skapa-dagstidning-i-goteborg/
   http://blog.zaramis.se/2017/02/05/etc-maste-skarpa-sig-om-de-vill-skapa-en-dagstidning-i-goteborg/
   http://blog.zaramis.se/2017/04/23/bra-med-en-ny-dagstidning-i-goteborg/

   Jag känner ju flera av ledarskribenterna också. Det gör jag också på GP. Men tycker jag Cwejman har fel så skriver jag om det i bloggen. Det är mer intressant än att skriva privat till honom. Tycker jag Vianden eller Verdinelli har fel i ledarna så skriver jag om det offentligt.

   Jag hoppas ni bevakar minnesmarschen för Alan Amin ikväll. En artikel om honom och hans arbete med tjejer och fotboll vore också intressant liksom en grundläggande artikel om problematiken med släkten Ali Khan. Varför finns problemen? Släktens bakgrund? Varför är skolpersonal och förskolepersonal rädda för dem? osv

 2. Det fria ordet är tydligen jävligt farligt. Bättre då att göra upp i slutna rum, en beprövad metod hos borgarklassen. Fy fan vad fegt av Strömbom.

 3. Du är naturligtvis väldigt välkommen att debattera vårt innehåll om du vill, men den här gången drog du slutsatser om våra avsikter och ambitioner som inte var sanna.
  Du har kanske hunnit se att vi talade just med tjejer i fotbollsklubben i tidningen i går.

  Jag var frikopplad från tidningen under stora delar av förra året och har inte möjlighet att föra långa debatter om det här på internet – jag hinner helt enkelt inte.
  Det var tråkigt att du hade influensa när vi hade paneldebatt, hoppas du känner kry nu!

  1. Det må så vara, men inget ni gjort eller skrivit har visat att jag hade fel. Om ni nu börjar skriva om brottsligheten så kan det ju lika gärna vara ett resultat av min kritik som nåt annat. Samtidigt spelar det ingen roll om det är det. Om jag hade fel så hade jag fel. Det är liksom ingen större grej. Alla har vi fel hela tiden.

   Jag förstår att du inte kan föra långa debatter på internet och jag tycker att intervjun med tjejen var bra.

Kommentarer inaktiverade.