Nätverket May – ständiga konflikter

Nätverket May var ett kriminellt nätverk i Vårby gård som byggdes upp av en och kring en man vid namn Maykil Yokhanna. Han växte upp i Vårby. Som 16-åring ska han ha varit tongivande i ett ungdomsgäng som sålde narkotika i området. Gänget kallade sig Vårby Young Gangsters (VYG). VYG blev kortlivade, många i grupperingen fick andra intressen och lämnade kriminaliteten.

Med tiden växte en konflikt fram mellan Maykil Yokhanna och en annan person i Vårby som heter Chihab Lamouri. Det ledde bland annat till att Yokhanna besköts i ett trapphus 2011. Dessutom hamnade Yokhanna tidigt i en konflikt med ett kriminellt nätverk i Skärholmen. Lamouri skulle senare bli ledare för det ökända Vårbynätverket och Maykil tvingades bort från området.

Enligt polisuppgifter bedöms han ha förlorat kampen om Vårby omkring 2015. Yokhanna hamnade då i Västerås där han bildade nya allianser. Konflikten med Lamouri och Vårbynätverket har dock fortsatt.

Konflikter och vapenbrott

Yokhanna var misstänkt för mordet på Rejen Raza i januari 2017 (Raza var chaufför åt Chihab Lamouri) men kunde inte knytas till brottet. Han dömdes däremot för vapenbrott tillsammans med Ahmed Mazin. Dessa två anses ingå i Nätverket May som också det har koppling till Vårby och Vårby gård.

Han hörde också till de personer som besköts i Kungens kurva den 18 januari 2020. Vid tillfället dödades en man som ursprungligen var från Västerås, Emil Franzén. Han och Yokhanna har dömts för brott tillsammans vid tidigare tillfällen.

Yokhanna har också figurerat i ett mål om vapenbrott i Borås och Göteborg år 2015 tillsamman med samma en person vid namn C@n Kös*0glu (C@n Öz) liksom i ett mål där han var åtalad tillsammans med rapparen Adel och Shalaw Shamal (bror till rapparen Rozh Shamal). Shalaw Shamal som var uppvuxen i Borås mördades den 15 januari 2018 och Rozh Shamal den 30 juni 2019.

Mord som kan kopplas till konflikten mellan Nätverket May och Skärholmennätverket
  • Januari 2017. Rejen Raza sköts ihjäl utanför Vårby simhall. Ingen har åtalas för mordet. En av de misstänkta var Maykil Yokhanna.
  • Februari 2017. Oliver Färjsjö sköts ihjäl. Rod# C*lik och P*yman S*hab dömdes för mord i tingsrätten men frikändes i hovrätten.
  • Juli 2017. Lukas Pettersson sköts ihjäl.
Mord och andra händelser som kan kopplas till konflikten mellan Vårbynätverket  och Nätverket May:
  • Augusti 2017. Maykil Yokhanna och Emil Franzén ingick i samma brottsutredning och båda dömdes för grovt vapenbrott till 3 års fängelse. Automatvapen, magasin, pistol och handgranater beslagtogs. Faiz Khan som ansågs tillhöra Dalen-nätverket och Abbas Murtada som ansågs tillhöra Hagsätranätverket förekom i samma utredning. Båda har senare har därefter dödats i skjutningar.
  • 21 oktober 2018. Lärarstudenten Shayan Gaff sköts ihjäl av misstag utanför restaurang Sultan i Segeltorp. Den egentliga måltavlan tros ha varit Ahmed Mazin från Nätverket May. Hamo Boodaghian från Vårbynätverket dömdes för mordet till 18 års fängelse.
  • November 2018. Två män sköts ihjäl i Hallonbergen. Den ene var Ahmid Mazin, den tilltänkta måltavlan när Shayan Gaff sköts. Den andre var Abbas Murtada. Mordet är fortfarande olöst.
  • 18 januari 2020. Emil Franzén sköts ihjäl i en bil på bensinmacken Circle K i Kungens kurva. Ytterligare två personer befann sig i bilen, en kvinna och Maykil Yokhanna. Kvinnan skadades medan Yokhanna klarade sig oskadd.
Mord som kopplas till andra konflikter
  • 2 januari. Mordförsök på medlemmar i Botkyrkanätverket. Mord på den 12-åriga flickan Adrianna. Maykil Yokhanna och två andra medlemmar i nätverket, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad, har dömts för mordet och mordförsöken.
Malmö

Hassan Mohammad är uppväxt i västra Stockholm och kopplades tidigare till ett kriminellt nätverk i Rinkeby. Han stod mycket nära Ahmid Mazin som sköts ihjäl vid dubbelmordet i Hallonbergen 2018.

Benjamin Mahdi lämnade Stockholm är 2017 och flyttade till Spanien. Innan dess hade han ända till sin tidiga tonår dömts för en mängd olika brott. Efter Spanien flyttade han till Malmö där polisen uppger att han samarbetade grupperingen kring Amir Mekky (Los Suecos som de kallas i Spanien).

Som 20-åring åtalades han för dödsskjutningen av en man i en bil på Lindängsplan i Malmö i juni 2018. Hans dna fanns både på den moped som användes och på ett upphittat mordvapen.  Enligt rätten var bevisningen inte tillräcklig för att fälla honom för mord. I stället dömdes han till 1,5 års fängelse för grovt vapenbrott.

Nätverket May anses vara allierade med Västeråsnätverket. Befinner sig i konflikt med Vårbynätverket och Botkyrkanätverket. Förutom de redan nämnda pekas också Robin Günes ut som en ledande person i Nätverket May av Expressen. Han är knuten till fler av de vapen som användes vid Adriana-mordet. Befinner sig i Turkiet på flykt undan rättvisan.

Enligt Expressen är Nätverket May också allierade med Nätverk Foxtrot och dessutom ska Norsborsgrupperingen inom Botkyrkanätverket numera vara en del av Nätverket May. Bland de personer som ingår i denna gruppering finns Hakan Ulas, dennes bror Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl och Ruben Sanchez Velez.

Läs mer:
Ytterligare läsning: