Gängland Stockholm – Bro

Enligt Expressen finns det flera kriminella nätverk som etablerat sig i områden norr om Stockholm. Bland annat ska det finnas ett nätverk i Upplands-Bro. Expressen pekar också ut två personer som de anser har ledande roller i nätverket i Upplands-Bro, Anders Stensson och Govan Salar Mirza Aziz. Förekomsten av ett kriminellt nätverk i Upplands-Bro förefaller något osäkert men uppgiften kommer från polisen och även återges i Aftonbladet. Aftonbladets lista på kriminella gäng som de uppger kommer från polisen förefaller dock något fantasifull. Den verkar ärligt sagt inte riktigt genomarbetad och genomtänkt.

Anders Stensson har dömts för rån, bedrägeri, försök till bedrägeri och flera andra brott. Han dömdes senast 2017 för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägeri, försök till bedrägeri, brott mot knivlagen, dopningsbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i ett år och nio månader. Tidigare har han dömts till fängelse i ett år för brukande av falsk urkund (förfalskat dokument), försök till bedrägeri och grovt vapenbrott. Stensson uttalar sig i Expressen via sin advokat och säger att han numera lever ett lugnt familjeliv.

Govan Salar Mirza Aziz är dömd för grovt vapenbrott, människorov, olaga hot och försök till utpressning. 2017 dömdes han för grovt vapenbrott och tre år innan dess för för människorov, mindre grovt grovt brott, olaga hot och försök till utpressning. 2012 dömdes han för försök till främjande av flykt och hot mot tjänsteman. I ett uttalande via sin advokat menar han att han saknar all kännedom om ett eventuellt kriminellt nätverk i Bro.

Bland övriga medlemmar i nätverket finns enligt Expressen flera personer som dömts för grova stölder, människorov och utpressning. Det senare brottet begicks då de dömda personerna drog in en man i en bil och körde honom till ett skogsområde där han misshandlades. Därefter körde de personbilen mot mannens smalben, samtidigt som de krävde honom på 120 000 kronor.

Under senare år har flera yngre medlemmar dragits in i nätverket. Flera av dem ska ha plågat boende i tätorten Bro genom att busköra med motocrosscyklar. En barnfamilj som anmälde buskörandet utsattes för en granattack. Gänget har även kopplats ihop med en uppmärksammad misshandel av en småbarnspappa på Valborgsmässoafton 2018. Utredningen lades ned efter att vittnen hoppat av. Antalet medlemmar i nätverket uppges till cirka 15 stycken av Aftonbladet.

Dessutom är gänget i Upplands-Bro kopplat  till en uppmärksammad skjutning då två män hittades döda med hundra meters mellanrum nära en förskola i Bro i februari 2019. Två bröder, Jerry och Tom Lehtinen från nätverket besköts av en tredje man varvid Jerry Lehtinen dog. Den andra brodern misstänks därefter ha skjutit ihjäl den tredje mannen men har aldrig åtalats. Han satt frihetsberövad en tid men släpptes i brist på bevis.

Tidigare har personer från Upplands-Bro också knutits till det tidigare existerande kriminella gänget Fucked for Life. Däribland Mårten Tammiharju. Efter ett tidigare straff blev Tammiharju på nytt gripen och häktad vid en polisinsats i Mjölby den 4 augusti 2008. Förutom Tammiharju greps då även en annan återfallsförbrytare, Billy Rieloff som ingick i den så kallade Södertäljeligan. Han greps återigen fyra år senare för deltagande i ett misslyckat rån i Täby den 10 januari 2012. Tammiharju kommer från Bro i Uppland, det gör också Tony Palmroth som också på vissa håll också uppges ha varit medlem i FFL.

Uppdaterat 2020-10-27.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!