Syndikatet i Helsingborg – kokainsmugglarna

Ett lokalt narkotikasyndikat har styrt kokainsmugglingen via Helsingborgs hamn. I decennier har de haft kontakter in i hamnen genom en hamnarbetare som arbetat där sen 1994. Han var en av de som nyligen dömdes i en rättegång. Han anses av tullen ha varit en central person i den organisation som i ett reportage i Helsingborgs Dagblad kallas syndikatet. Syndikatet i Helsingborg.

Helsingborgs hamn

Helsingborgs hamn. Bild: Helsingborgs hamn

Broccolikokainet

Första gången hamnarbetaren Osk@r P#hlkv#sts namn dök upp på tullens radar var i mitten av 00-talet. Under en insats som kallades Operation Järnsida framkom uppgifter som tydde på hamnarbetaren kunde vara inblandad i storskalig smuggling. Bland annat kan han då ha samarbetat med medlemmar i mc-gäng och andra kriminella grupperingar.

Sommaren 2009 upptäcktes 106 kilo kokain gömt i plastdunkar i en container med broccoli i Hamburgs hamn. Containern skulle lastas om för vidare transport med fartyg till Helsingborg. Slutstationen var Findus i Bjuv. Kokainet byttes ut. I Helsingborg hamn kunde tullen se hur två hamnarbetare hanterade kokainet. Tullen spanade också mot Osk@r P#hlkv#st. De misstänkte att det var han som styrde de två kollegorna.

När smugglarna insåg att kokainet i plastdunkarna bytts ut följde tullens spanare Osk@r P#hlkv#st till en adress i Helsingborg. Där såg tullens personal när han mötte en man som då bedömdes vara viktig i en lokalt kriminell gruppering som Helsingborgs Dagblad kallar syndikatet. Enligt tullen har grupperingen spelat en central roll för smugglingen av kokain.

Alla tre männen anhölls men P#hlkv#st släpptes då bevisen mot honom inte höll. De andra två dömdes. Under utredningen framkom det genom avlyssning att de dömda förutom att prata m broccolikokainet också diskuterade ett större parti på 501 kilo.

Säkerhetsbrister

Trots misstankarna om storskalig narkotikasmuggling och kriminella kontakter fick hamnarbetaren komma tillbaks till arbetet i hamnen. Och Helsingborgs hamn välkomnade honom tillbaka till arbetsplatsen.En hamn som under åren visade sig ha stora säkerhetsbrister. Det är mycket lätt att ta sig in i hamnen som ligger mitt i Helsingborg. Det går att klättra över staketet, att klippa hål i staketet med mera. Det har funnits hål i staketet under långa perioder.

Hamnen har nu beslutat att säkerhetspröva alla nyanställda. Det är ytterst märkligt att de inte tidigare gjort detta. Men åtgärden hjälper ju inte mot de som redan är anställda och kriminella.

På grund av hanteringen av att P#hlkv#st fick jobbet tillbaka och de stora säkerhetsbristerna hade tullen också ett lågt förtroende för ledningen i hamnen. Det gjorde att det var svårt, kanske riskfyllt, för tullen att samarbeta med hamnens ledning. Det kan ju ha funnits någon som skyddade P#hlkv#st och tillät honom att hållas med sina smugglingsoperationer.

Bananimporten flyttas från Göteborg

2013 hände något som ökade smugglingen. Då flyttades den stora bananimporten från Göteborg till Helsingborg. I ett slag blev Helsingborg den hamn i Norden där möjligheterna att smuggla kokain är störst. Det beror bland annat på att hamnen därmed fick direkttrafik från Sydamerika såväl som import av bananer med omlastning i Antwerpen, Rotterdam, Bremerhaven och Hamburg. Helsingborg är också centralt för kaffeimport till Sverige. Det är också vanligt att smuggla kokain i kaffelaster.

Helsingborgs Dagblad publicerade 2018 artikelserien Kokainkusten där de avslöjade en lång rad beslag av kokain som gjorts på väg till eller i Helsingborgs hamn under åren 2009-2018. Uppgifter som hållits hemliga av Tullverket. Beslagen handlade i allmänhet om 20 till 70 kilo. Men Tullverket prioriterade inte arbetet mot kokainsmuggling i hamnen.

Stora kokainbeslag

I september 2020 hittades 600 kilo kokain i en container i Rotterdam på väg mot Helsingborg. Det var en första bekräftelse av att stora partier faktiskt smugglades via Helsingborg. Något som ju tullen misstänkt ända sen Operation Järnsida åren 2009-2010. Kokainet var lastat på ett sätt som gjorde att tullen blev säkra på att partiet skulle hela vägen.

Några särskilda åtgärder vidtogs inte trots stora fyndet 2020 och inte förrän hösten 2022 inledde Tullverket en särskild insats Helsingborgs hamn. Detta med anledning av att tonvis med kokain hittats i containrar i Ecuador på väg till Helsingborg. Under insatsen som gjordes kom enorma beslag att göras i hamnen.

Totalt beslagtogs sammanlagt sju ton kokain som var på väg till Helsingborg under 2022 och 2023. Bara under 2023 togs 1,3 ton kokain i Helsingborg. Antingen i andra hamnar eller i Helsingborgs hamn. Det var nu som Tullverket och Polismyndigheten insåg att Helsingborg fungerade som transithamn för kokain till hela norra Europa.

Syndikatet

Den kriminella gruppering som HD kallar Syndikatet har enligt dem ingen känd hierarki och ska enligt vad tidningen uppger fungera mer som ett löst sammanhållet projektbaserat nätverk för kokainsmuggling. Nätverket uppges vara tydligt förankrat i Helsingborgsområdet men består också av personer på andra orter.

Det har dock framkommit i utredningar att spansk polis och Europol längre utrett en man från Helsingborg vid namn Ivan Cicak för inblandning i storskalig kokainsmuggling. Han framstår i dessa utredningar som en central person i syndikatet. En annan person som anses tillhöra samma gruppering sitter just nu häktad i en stor utredning efter ett tillslag i Helsingborg i januari.

Transithamn för kokain

Tullen tror enligt vad HD uppger att syndikatet under många år kontrollerat smugglingen via Helsingborgs hamn. Och att de kunnat erbjuda kriminella grupperingar att smuggla kokain den vägen. De kriminella grupperingarna som köper smugglingstjänsterna kan vara både svenska och utländska.

Enligt HD bekräftas det i förundersökningen mot P#hlkv#st. Där finns uppgifter om hur minst tre olika uppdragsgivare undersökt möjligheten att smuggla kokain via Helsingborg. Smugglarna i Helsingborg tar 15-20% av partiernas värde i betalning. En av grupper som förekommer i utredningen i detta sammanhang är ett serbiskt kriminellt nätverk.

Syndikatet bedöms enligt HD inte vara begränsat till smuggling via containerhamnen. Utan de har också dykt upp i andra kokainärenden. Exempelvis i smuggling via dumpning av kokainlaster till havs som sen ska plockas upp av småbåtar.

Kriminella hamnarbetare

P#hlkv#st har troligen samarbetat med flera andra hamnarbetare. De arbetar fortfarande kvar i hamnen. Han och de två hamnarbetare som dömdes i broccoliärendet är inte heller de enda i hamnen som har haft band till syndikatet enligt vad HD uppger.

En mångårig hamnarbetare hade för 30 år sen ett tydligt affärsband till personer som tull och polis kopplade till syndikatet. En person som i början av 00-talet bedömdes ha en roll i syndikatet hade då fastighetsaffärer med en annan hamnarbetare. Ytterligare några nuvarande och tidigare anställda i hamnen har kontaktnät i den undre världen och smugglarkretsar som tydligt liknar P#hlkv#sts.

Några år efter broccoliärendet anställde hamnen en person som i sin bekantskapskrets har en lång rad personer som dömts för att hanterat stora partier narkotika. Däribland kokain. En annan hamnarbetare hade under många år en tydlig koppling till ett kriminellt nätverk. En tidigare anställd drev åren innan han började arbeta i Helsingborgs hamn ett företag ihop med en person som beskrivs som en ökänd narkotikasmugglare.

I utredningen som ledde fram till att Osk@r P#hlkv#st och två andra män, Alexander Skoug och S*b@stian Buck0vsk#, från Helsingborg dömdes för inblandning i smuggling framkom dessutom att ytterligare en hamnarbetare sannolikt också är inblandade i smuggling. Under hösten 2022 hade de kontakt med en av organisatörerna bakom smugglingen av två stora kokainpartier.

Syndikatet har enligt HD även haft kontakter i logistikföretag som hanterar transporter till och från hamnen och till fruktföretag i Helsingborg. Något som också nämns i utredningen mot P#hlkv#st.

Läs mer:

2 svar på “Syndikatet i Helsingborg – kokainsmugglarna”

Kommentarer är stängda.