Våldsvågen i Göteborg som inte finns

Aftonbladet har braskande rubriker om våldsvågen i Göteborg. En våldsvåg som överhuvudtaget inte finns. Det finns en konflikt i ett marginellt kriminellt nätverk med bas i Mölndal. Den har resulterat i flera sprängningar utan några personskador och ett dubbelmord. Det är i stort sett alla gängrelaterade våldsdåd som har ägt rum i Göteborg under vintern.

Trots det försöker Aftonbladet framställa det som om det fanns ett omfattande gängvåld i Göteborg. De får hjälp av den före detta polischefen Erik Nord för att försöka skapa denna falska bild. Detta trost att alla göteborgare vet att det inte varit så på flera år. Gängvåldet i Göteborg började avta 2015 och är numera på en lägre nivå än på 1990-talet.

De kriminella gängen är däremot inte svagare. Kanske är de till och med starkare. Detta då de är bättre organiserade med mer struktur. Något som innebär att det blir mindre skjutningar och sprängningar. Konflikterna löses istället på annat sätt. Genom möten mellan gängledare där de diskuteras och lösers. Det kan resulterar i att böter utdöms eller att man delar stor affärer med varandra. De flesta kriminella gäng i Göteborg deltar på sådana möten. Detta nämner inte Aftonbladet alls. Inte heller nämns det av Erik Nord.

Men några gäng deltar troligen inte i dessa möten. Det är Södra Biskop och Nya Norra i Biskopsgården och Länsmansgården, nätverket i Mölndal samt troligen också G-falangen och M-falangen i Tynnered.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!