GP om gängen – ointressant, grunt och felaktigt

Göteborgs-Posten gör just nu något som de kallar en kartläggning av gängen. Det är faktiskt inte alls vad det är. Utan snarare en serie artiklar som antingen är ointressanta, delvis felaktiga, helt ointressanta eller spekulativa. De innehåller väldigt lite kartläggning och väldigt lite faktisk information.

Artikeln där polischefer uttalar sig är i stort sett innehållslös, innehåller egentligen inget nytt förutom att den låter polisen skryta obehindrat om hur duktiga de varit. Fast det har de ju inte varit. De har enbart lyckats sätt fast en massa personer på grund av franska och nederländska polisen (Encrochat) samt en fälla organiserad av US-amerikanska FBI (ANOM).

Minskat våld

Dessutom är det sannolikt inte alls gripandet av en massa kriminella som lett till minskat våld i Göteborg. I Stockholm har det ju lett till ett ökande våld. Så det som gett resultat i Göteborg är sannolikt hela andra saker. Saker som förebyggande arbete med fritidsgårdar och annan fritidsverksamhet, förbättrad skola (exempelvis Bergsjöskolan), dialog och överläggningar med kriminella ledargestalter samt en del andra förebyggande åtgärder. En bra arbetsmarknad med många manuella arbeten i industrin har säkert också gjort sitt till.

Samtidigt avslöjas hur dåliga sociala myndigheter varit på att hantera varningssignaler och hjälpa barn med problem. Något som hart lett till att gängen kunnat rekrytera. Detta avslöjar en hel del om politikens fatala misslyckande, politikernas och socialtjänstemännens inkompetens. Samt visar konsekvensen av nedskärningar och privatiseringar. Men även den artikeln är i huvudsak fylld av självklarheter, spekulationer och överdrifter. Den klargör ingenting, avslöjar ingenting och kartlägger ingenting. I stort sett är det en ganska ointressant artikel.

Gängkontroll

Allra sämst är artikeln som påstår att gängens ambition skulle vara att totala kontroll genom upplopp, sprängdåd och vägspärrar. Det mesta i artikeln är ren lögn som exempelvis nästan allt som skrivs om de så kallade vägspärrarna. Något som kanske har förekommit en gång i ett par stadsdelar i nordöstra Göteborg men vars betydelse kraftigt överdrivs.

Inte heller är upplopp något vanligt förekommande i Göteborg. Det är mycket ovanligt och inget som sker för att gängen skulle vilja ha mer makt. GP sprider helt enkelt dumheter i sin artikel. Upplopp har när de förekommer reella orsaker. Det kan handla om polisövergrepp eller om medborgare som vill skydda sig från kriminella våld och övergrepp.

När det gäller polisskjutningen är det löjligt att se den som ett tecken på nåt extremt. Det var inget planerat mord utan snarare handlar det om ett rent misstag av en förvirrad ung man med stora problem. Det är inte ett tecken på att våldet blivit värre eller nåt som säger nåt om gängens makt.

Spekulationer, gamla uppgifter och felaktigheter

Artikeln är fylld av gammal och inaktuell information, spekulationer utan grund och fakta, lösa uttalanden från människor. Den är allmänt ointressant och fylld med nonsens som de tycker liknar fakta. Det finns i verkligheten inga stadsdelar i Göteborg där gängen har kontroll på något sätt. Det finns områden där vissa kriminella grupperingar ställer till problem och är allmänt negativa för omgivningen men mer är det inte. Främst gäller detta de områden där släkten Ali Khan är närvarande.

Faktum är att den som vill veta om hur läget är för gängen i Göteborg kan lära sig mycket mer av att läsa min blogg än av att läsa GP:s artikelserie. Både när det gäller historien och nuläget. I motsats till GP ägnar jag mig nämligen åt kartläggning. Här nedan finns länkar till en liten del av det jag skrivit. Genom länkar i de olika artiklarna finns met möjligheter att läsa ännu mer. Ta gärna del av denna verkliga kartläggning.

Gängland Göteborg
Skjutningar
Gäng

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!