Medias fantasier om gängen i Göteborg

I Expressen påstår Daniel Olsson att gängen i västra Sverige är fler än nånsin, 71 stycken. Han hänvisar därvidlag till en rapport från polisen som inte tycks vara offentlig. Hans påståenden är med andra ord inte kontrollerbara. Men det är inte troligt att hans uppgifter är korrekta. Även om de kommer från polisen. De har ett intresse av att överdriva hoten för att säkerställa att de får så mycket pengar som möjligt.

Samtidigt menar Göteborgs-Posten att gängen i Göteborg bara har centrala Göteborg kvar att bråka om och i, De tycks antyda att gängen är svagare än nånsin. Denna uppgift går förstås inte heller att kontrollera men den går inte att förena med uppgifterna i GT. Det är inte troligt att detta påstående är korrekt även om GP-journalisterna Peter Linné och Sandra Divinyi fått uppgifterna från enskilda poliser. De påstår också märkligt nog att centrum varot en fredad zon för gängen vilket naturligtvis är dumheter.

Antalet kriminella nätverk

I Göteborg finns 15 kända gäng eller nätverk, Backagänget, Biskop Södra, Nya Norra, Bergsjögänget, Hjällbonätverket, släkten Ali Khan, Majornagänget, ett nätverk i Högsbo, Z-falangen, M-falangen, G-falangen, Albanligan, ett vietnamesiskt nätverk, Bandidos MC och Hells Angels MC. Sen kan vi säkert addera några till så låt oss säga 20 nätverk.

Men sannolikt räknar polisen även ytterligare 10 familjenätverk (som de kallar klaner) som nog egentligen inte bör räknas. Antingen är de inga nätverk för de är bara ett par personer eller så kan deras eventuella brottslighet ifrågasättas. Totalt cirka 30 i Göteborgsområdet i så fall.

Vid sidan av Göteborg finns kända kriminella nätverk i Borås (minst tre stycken, Hässleholmen, Norrby och Fakhro), Lidköping (Comanches MC), Svenljunga (Red Devis MC), Trollhättan (Kronogården), Halmstad och Falkenberg (2 stycken). Ett tiotal. Det kanske dessutom finns kriminella nätverk i ytterligare några orter som exempelvis Skövde, Mariestad, Uddevalla, Lysekil, Stenungsund, Varberg och Kungsbacka. Polisen räknar dessutom en ensam man i Strömstad som ett nätverk. Så 10-15 till.

Totalt ger det cirka 50-55 nätverk men det är troligen en överdriven siffra. Det verkliga antalet är nog snarare kring 40.

Gängland Västsverige
Centrum som fredad zon

Att centrum skulle ha vari en fredad zon för gängen är dumheter. När det var många våldsdåd i den kriminella gängmiljön i Göteborg, dvs åren 1997-2015, så skedde en mycket stor del av gängdåden i centrala Göteborg. Både skjutningar och sprängdåd. På Vasagatan och dess tvärgator, på Avenyn, Linnégatan, Långgatorna och Friggagatan har det varit både mord, mordförsök, skjutningar, bilbomber och krogbomber.

Krogar och klubbar på Sten Sturegatan, Avenyn, Engelbreksgatan, Storgatan, Järntorget, Andra Långgatan och Linnégatan har alltid varit platser där gängkriminella hängt liksom hotell på Mölndalsvägen och runt Korsvägen.  Och självklart är gänganknutna personer inblandade i olika restaurangföretag i centrala Göteborg. Bombdåd mot krogar visar ju detta tydligt. Både i nutid och under våldsvågen i början av 2000-talet.

Med tanke på att påståendet om att centrum varit en fredad zon för de gängkriminella bevisligen är falskt måste nog också övriga uppgifter i GP-artikeln tas med en stor nypa salt. Vi ska i det sammanhanget komma ihåg att polisen också har intresse av att visa att deras arbete har effekt. Att överdriva sin egen betydelse för att till att de får mer pengar.

Gäng i början av 2000-talet
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!