Skjutvapenmord första halvåret 2023

Under det första halvåret 2023 har det inträffat 21 skjutvapenmord med 22 döda. 11 av dem har skett i Stockholmsområdet varav ett med 2 döda, 3 i Göteborg, 2 i Eskilstuna, 1 i Borlänge, 1 i Malmö, 1 i Landskrona, 1 i Trelleborg och 1 i Söderhamn. Antalet dödskjutningar utan gängkoppling har varit 6 stycken vilket är fler än det brukar vara. Två av dem har skett i Göteborg. Flera av dessa mord är dock kopplade till personer med brottsregister.

I polisens statistik saknas ett mord i Malmö i juni. De har därför bara med 21 personer som dödats i skjutvapenmord. Under första halvåret 2021 var det 2021 var det nämligen bara 147 skjutningar, 40 skadade och 20 döda. Sen var det en rejäl ökning under 2022. Då var det 197 skjutningar som resulterade i 50 skadade och 34 döda. I år har det varit totalt 177 skjutningar med 59 skadade och 22 döda under det första halvåret.

Det har alltså varit färre skjutningar år med fler skadade och färre dödade än under 2022. Jämfört med 2021 är antalet skjutningar fler, antalet skadade betydligt fler men antalet dödade bara marginellt fler.

Januari

4 januari. En 25-årig man, Kiarash Mofakhami Mehrabadi, sköts ihjäl vid pendeltågsstationen i Jordbro i södra Stockholm. Träffades av flera skott i ryggen. En annan man skadades. Troligen inga gängkopplingar.

20 januari. En 39-årig man sköts ihjäl vid en restaurang i Huvudsta centrum i Solna. Mannen hade inga kopplingar till gängkriminalitet och polisen misstänker att han inte var den tilltänkta måltavlan.

28 januari. En 15-årig pojke sköts ihjäl inne på en sushirestaurang i Skogås, söder om Stockholm. Troligen lurades han till Skogås av en 17-åring som greps samma kväll. En gängkriminell man i 25-årsåldern misstänks ha gett en pojke i uppdrag att skjuta 15-åringen. 15-åringen hade kopplingar till Dalennätverket.

Februari

2 februari. En 34-årig man ihjälskjuten i en bostad i Söderhamn. Hittades på morgonen. Inte gängrelaterat.

17 februari. En 25-årig man hittades skottskadad utomhus i Trelleborg. Han dog senare av sina skador på sjukhus. Inte gängrelaterat.

Mars

3 mars. En man sköts ihjäl i sin bostad i Tullinge. Han hade inga kopplingar till gängkriminalitet. Men hans son Adem Sarihan har. Den 2 mars gick polisen ut med en efterlysning i media av sonen. Han är för närvarande anhållen i sin frånvaro misstänkt för försök till mord. Fyra timmar senare sköts hans pappa till döds.7 mars. Sonen kopplad till Dalennätverket eller Vårbynätverket.

7 mars. En man i 30-årsåldern, Charbel Issa, sköts ihjäl med flera skott i en lägenhet i Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun. Han hade skjutits ihjäl med flera skott. Mannen tillhörde Ronnafalangen inom Södertäljenätverket.

April

5 april. En 29-årig man, Taha Maghraoui, sköts ihjäl vid tunnelbanestationen i Skärholmen i Stockholm. Flera skott avlossades och en förbipasserande man i 55-årsåldern skadades. Den dödade mannen tillhörde Skärholmennätverket.

6 april. En 18-årig man, Liam Gulbrandsen, sköts ihjäl i närheten utanför sin skola i Eskilstuna. Han var förmodligen kopplad till Skiftingenätverket.

14 april. En 21-årig man sköts ihjäl vid en gångtunnel i Rågsved i södra Stockholm. Den mördade hade enligt polisen ingen gängkoppling. Mordet har trots det sannolikt en koppling till Hagsätranätverket.

17 april. En 26-årig man hittades skottskadad utomhus i Eskilstuna. Han dog senare av sina skador. I samband med polisinsatsen greps en man i ungefär samma ålder. Båda männen är kopplade till kriminella gängmiljöer i Eskilstuna.

26 april. En 24-årig man hittades ihjälskjuten i sin bil i Borlänge. Inte gängrelaterat.

27 april. En 33-årig man hittades ihjälskjuten i en bil i Guldheden, Göteborg. Troligen kopplat till Albanligan. Felaktiga uppgifter om detta mord i Aftonbladet.

Maj

8 maj. En 23-årig man hittades skottskadad i Jakobsberg i Järfälla. Mannen dog senare av sina skador. Han ska ha varit en ledande person i Söderhöjdsnätverket.

14 maj. En 19-årig man sköts ihjäl i Landskrona. Mordet inträffade i ett bostadsområde med flerfamiljshus. Troligen gängrelaterat.

17 maj. En 21-årig man, Ahmad Abdulla Khalaf. sköts ihjäl vid en grillrestaurang i Rågsved i Stockholm. Ytterligare två män skottskadades. Troligen kopplat till en intern konflikt i Hagsätranätverket.

30 maj. En 34-årig man sköts ihjäl i området Hagalund i Solna. Mannen som dog misstänks ha skjutit tillbaka mot skytten, som också träffades och skadades. Mannen i 20-årsåldern som skottskadades är misstänkt för mord på den förstnämnde mannen. Den mördade mannen ska ha tillhört ett kriminellt nätverk i Hagalund medan den yngre mannen ska tillhöra gänget NBA.

31 maj. En man i 30-årsåldern sköts till döds i Lillhagsparken. Han är känd från gängkriminella sammanhang i Skåne men inget tyder på att mordet är gängrelaterat. En person i övre tonåren i samma område greps som misstänkt.

Juni

10 juni. Fyra personer träffades när ett flertal skott avlossades vid Farsta torg, söder om Stockholm. En 15-åring och en 43-åring dog. Ingen av dem hade några kända gängkopplingar. Två misstänkta gärningspersoner greps senare efter en intensiv polisjakt längs E4:an. De har däremot gängkopplingar och är häktade.

20 juni. En man i 30-årsåldern, Taha El Ali, sköts till döds i en bil i Ica Maxis parkeringshus i Malmö. Han har gängkoppling. Finns av någon märklig anledning inte med i polisens statistik.

20 juni. En man hittades skottskadad utomhus i Kärra i Göteborg. Han dog senare av sina skador. Själva skjutningen inträffade i en bostad. Inte gängrelaterat.

Hittills i juli

Hittills i juli har det inträffat 3 skjutvapenmord, ett i Västerås, ett i Stockholmsområdet och ett i Örebro. Alla gängrelaterade. Det innebär att det hittills i år skett 24 skjutvapenmord med sammanlagt 25 döda personer.