De kriminella som skyddas av Erdogans regim

Många kriminella som är efterlysta i Sverige gömmer sig i Turkiet. Ett land där det är vanligt med korrupta poliser, åklagare och domare. Ett rättsväsen som det inte går att lita. Det finns också kopplingar mellan Erdogans regering och organiserad brottslighet. Andra brottslingar är sen gammalt eller har köpt sig ett turkiskt medborgarskap vilket gör att de inte utvisas. Inte ens för sådant som också är brott i Turkiet. Det är helt enkelt en fristad för grovt kriminella.

Kurdiska räven

Den mest kände av de som befinner sig i Turkiet för att undgå den svenska rättvisan är Rawa Majid, som kallas den kurdiska räven. Hans misstänks vara en av Sveriges största drogimportörer. Dessutom misstänks han för att ha anstiftat en lång rad grova våldsdåd i Sverige. Däribland många våldsdåd i vinterns våldsvåg kring och i Stockholm. De flesta av dåden har skett inom ramen för en konflikt mellan Dalennätverket och Nätverk Foxtrot. Det sista är ett namn polisen gett till nätverket runt Rawa Majid. Nätverk Foxtrot anses vara allierade med Bronätverket och Zeronätverket i Jordbro.

Han ska ha lämnat Sverige 2019 på grund av en hotbild. Han flyttade först till kurdiska delen av Irak och tog sig senare till Turkiet. Där greps av av polis men släpptes efter att ha köpt sig ett medborgarskap.

Anom-mannen

Maximilian Rivkin är en annan svensk som befinner sig i Turkiet. Tidigare uppehöll han sig i Colombia men utvisades därifrån efter att ha vandaliserat ett hotellrum. Han är känd som den som spred det krypterade chattprogrammet ANOM bland kriminella. Han är efterlyst för brott både i Sverige och USA. Främst för narkotikabrott. Han är kopplad till flera olika narkotikahärvor i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Bandidosmannen

En annan av de som befinner sig i Turkiet är Ozan Sarikaya. Troligen är han turkisk medborgare. Han blev medlem i X-team 2007 och fullvärdig medlem i Bandidos MC år 2014. Dessutom anses han vara medlem i Bredängsnätverket som under lång tid varit inblandade i en konflikt med Östberganätverket.

2019 friades han i tingsrätten för synnerligen grovt vapenbrott,. På grund av jäv skulle rättegången tas om men då var Sarikaya försvunnen. Han visade sig ha lämnat Sverige till förmån för Turkiet. Under tiden i Turkiet misstänks Sarikaya ha styrt bland annat om mordplaner mot flera gängkriminella. Han misstänks även ha varit anstiftare av en handgranatsattack riktad mot en polisanställd.

Flugsvamp 2.0.

En annan man som också befinner sig i Turkiet är Alexander Gustafsson. Han anses ha drivit darknet-sajten Flugsvamp 2.0. En internetmarknad för droger. Enligt polisutredningen tog Gustafsson via kryptovaluta tre procent av försäljningen i provision. Det uppskattades att han ha gjort en vinst på 378 miljoner kronor.

Han var på plats under den sista förhandlingsdagen i hovrätten i maj 2022. Men när rätten skulle besluta om häktning visade det sig att Gustafsson försvunnit i en paus. Han tog sig till Turkiet där han köpt sig ett medborgarskap.

Amfetaminhandlaren

I augusti 2021 häktades Said Omar i sin frånvaro för synnerligen grova narkotikabrott under våren 2020. En medbrottsling dömdes till sju års fängelse av hovrätten. De ska bland annat ha sålt amfetamin till en Bandidosmedlem. Han misstänks befinna sig i Turkiet och har begärts utlämnad, Inget har dock hänt i ärendet och han misstänks ha köpt sig ett turkiskt medborgarskap.

Den mordmisstänkte

Serkan Demirkiran är misstänkt för att ha varit inblandad i mordet på en 12-årig flicka vid McDonalds i Hallunda (postadress Norsborg). Skjutningen där hon dödades var en del av en konflikt mellan Nätverket May och Botkyrkanätverket. Han som är turkisk medborgare befinner sig i Turkiet och har inte för avsikt att komma tillbaks till Sverige enligt en intervju som Diamant Salihu gjort med honom i boken När ingen lyssnar. Han hävdar att han är oskyldigt utpekad.

Pokerproffset

Tomas Sayech är sedan maj 2021 häktad för narkotikabrott som en del i utredningen kring växlingskontoret Worldexchange. Han har varit känd av polisen sen över 20 år tillbaka. Dömdes senast 2017 till sju månaders fängelse för narkotikabrott men inställde sig aldrig för att avtjäna straffet. Försvunnen sen dess. Antas befinna sig i Turkiet. Han har tidigare bland annat sysslat med pokerspel på proffessionell nivå.

I december 2022 häktades i sin frånvaro i ett annat ärende. Det handlar i det fallet om misstankar om synnerligen grova narkotikabrott under 2020 samt grovt penningtvättsbrott i Spanien och Turkiet. Brotten har begåtts i bland annat Sverige.

Penningtvätt

Ytterligare en man som befinner sig i Turkiet är Ahmet Cinkitas. Har en nära koppling till Sayech. Han är efterlyst och misstänkt för penningtvättsbrott i samband med Worldexchange-ärendet. Han har flera gånger undvikit den svenska rättvisan. I oktober 2016 åtalades han för bland annat narkotikabrott men gick att få tag på. Åtalet avvisades därför av tingsrätten i oktober 2018. Han höll sig då också undan ett utdömt fängelsestraff för vapenbrott, Brottet är preskriberat. Är tidigare dömd många gånger för olika typer av brott.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.